wtorek, 2 maja 2017

8#"WEGE- nie tylko dla roślinozjadaczy"

Ostatnim punktem żywnościowym, poprawiającym kondycje piersi, z cyklu: "WEGE- nie tylko dla roślinozjadaczy", są produkty sojowe, które możemy nabyć w sklepach. Ogólnie można powiedzieć, że możemy kupić mleka sojowe, parówki, jogurty, wędliny, kotlety, płatki, pasztety, makarony, śmietanki, orzeszki i tofu. Ja pokażę wam tutaj  produkty spożywane przeze mnie. Mają one w sobie duże ilości procentowe soi.
W tym poście powiem wam trochę o mleku sojowym




  • Mleko sojowe - jest to tradycyjny chiński napój otrzymywany poprzez namaczanie w wodzie ziaren soiMleko sojowe zawiera podobną ilość protein, co mleko krowie – ok. 3,5% białka, a także 2% tłuszczu, 2,9% węglowodanów
  • Mlek sojowych mamy kilka rodzajów - smakowe, naturalne i bezcukrowe. 
  • Najwięcej soi i najmniej konserwantów będą miały te naturalne, ale najbardziej będzie w nich czuć sojowy posmak, który według mnie do najpyszniejszych nie należy. 
  • Cena za litr takiego mleka waha się od około 5 do nawet 13 zł! Dla mnie liczy się skład, a nie cena. Wiadomo więc, że mleko powyżej tych 7 zł będzie miało więcej soi i mniej konserwantów. Oczywiście, cena nie zawsze świadczy o zawartości i jakości produktu, ale jest to zjawisko po prostu powszechne. Zawartość soi w mleku waha się od 6 do 9%.

Przykładowe składy mleka:
  1. Woda, soja* (6,5%)ekstrakt jabłkowyfosforan trójwapniowymaltodekstrynasól morska, stabilizator: guma gellan, witaminy (B2, B12, D2).*składnik z ekologicznych upraw      Cena: 8,30 zł/1litr                                                                                                                                                                                                               
  2. Woda, soja 7,2%, syrop z agawy, algi morskie (źródło wapnia) 0,3%, naturalny aromat wanilii.      Cena: 9zł/1litr                                                                                                                                                       
  3. Woda, soja* (7,2%).* składnik pochodzenia organicznego     Cena: 7,90 zł/1litr
Składy przykładowych mlek pokazują nam, że cena nie zawsze świadczy o produkcie. W pierwszym składzie mamy do czynienia z mlekiem o smaku jabłka, więc producent nie żałował sobie stabilizatorów, konserwantów i innych niezdrowych dodatków, które zaznaczone są na czerwono. Po co w mleku sól wywołująca nadciśnienie ? Tego nie mogę pojąć ... Cena tego mleka jest wyższa, od zwykłego, wolnego od niezdrowych dodatków mleka ze składu trzeciego. Mleko zwykłe zawiera też więcej procentowej zawartości soi w składzie. Najdroższe z nich, mleko ze składu drugiego ma tyle soi, co w najzwyklejszym, lecz różni się dodatkami. To mleko zawiera syrop z agawy, algi oraz naturalny aromat. Jest smakowe, lecz nie posiada niezdrowych konserwantów, lecz zdrowe i naturalne dodatki. Stąd wyższa od konkurentów cena mleka ze składu drugiego właśnie. 


Piliście kiedyś mleko sojowe ?
Jeśli tak, to co o nim sądzicie ? 


Poprzednie posty z serii:
1#
2#
3#
4#
5#
6#
7#

2 komentarze :

  1. Niestety nie przepadam za produktami, które zawierają w sobie soję. Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleko i jogurty sojowe to moje życie. Mam tragiczne uczulenie na biało odzwierzęce, dlatego gdy odkryłam mleko sojowe byłam w niebie. To z alpro to chyba moje ulubione ^^

    http://rumianek-i-mieta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za wszystkie komentarze !
Dzięki nim mam więcej chęci do działania :D

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.